Trenutno ste na strani: Naslovna Lipo kozmetika Mediji o nama Koža je uvek žedna - Politikin magazin , oktobar 2007.
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Koža je uvek žedna - Politikin magazin , oktobar 2007.
Koža je uvek žedna

Osnovna uloga kože je da štiti telo od gubitaka vode iz organizma i sprečava prodor stranih supstanci iz spoljne sredine. Pored ostalog ona je i rezervoar vode, a reguliše i nivo tečnosti u organizmu. Koža sprečava preterano isparavanje vode obazovanjem hidro-lipidnog filma, koji nastaje od loja emulgovanog znojem. Propustljivost površinskog sloja kože za vodu je hiljadu puta manja nego kod većine drugih bioloških membrana, zahvaljujući sastavu i strukturnom uređenju lipida, koji popunjavaju prostor između ćelija korneocita. Ali kada se ovi lipidi sa površine kože ukolone, dolazi do povećanog gubitka vode isušivanja kože.

Blago dehidrirana koža postaje suva, gubi elastičnost, peruta se i pecka i izgleda starije. Može se pojaviti i osip kao posledica dehidratacije. Može doći i do pogoršanja izgleda celulita, jer metaboliti ostaju zarobljeni u međućelijskom prostoru kao posledica slabe cirkulacije krvi i limfe. Promene se uočavaju i na noktima i kosi. Nokti postaju krti i lomljivi, a kosa suva i oštećena jer folikuli nisu u dovoljnoj meri hidratisani. Simptomi nestaju ako se organizmu obezbedi unos od 8 čaša vode dnevno. Međutim, ako je do ovih promena došlo zbog narušavanja hidro-lipidne barijere, unos vode ili njena primena spolja nije dovoljna, već se narušena barijera najpre mora obnoviti. O primeni vode u kozmetologiji razgovaramo sa prof. Dr Slavicom Šiler- Marinković , koja je o tome pisala u četvrtoj brošuri „ Sve o vodama koje pijemo“ u izdanju programa „Zdrava hrana-Zelena jabuka“.

Najpogodnija voda za izradu kozmetičkih preparata je destilovana voda, koja je hemijski indiferentna, a fiziološki ima pozitivno dejstvo. Tvrda voda nepovoljno deluje na kožu, jer joni kalcijuma i magnezijuma koji se u njoj nalaze reaguju sa višim masnim kiselinama koje čine sastavni deo hidro-lipidne barijere, gradeći nerastvorne sapune. Molekuli sapuna se vezuju za belančevinu keratin, koja se nalazi na površini kože i koža postaje hrapava i gruba.

Ubrzava metabolizam

Pored obične vode, u kozmetici se koriste i morska voda kao i razne vrste mineralnih voda. Morska voda ulazi u sastav preparata za negu kože, tretman celulita, maske za lice i kupke za telo. Kupanje u morskoj vodi je korisna kozmetoterapijska procedura, koja jača zdravsteveno stanje i estetski izgled kako kože, tako i organizma u celini. Zbog visokog sadržaja soli (36 g/l od čega je 26g /l natrijum-hlorid), morska voda poboljšava cirkulaciju, povećava jonsku izmenu, ubrzava metabolizam, stimuliše vlakna kolagena i elastina koja čine potporu koži. Natrijum i kalijum koji ulaze u sastav morske soli, aktiviraju sistem jonskog transporta kroz ćelijsku memebranu. Oni zajedno sa kalcijumom i magnezijumom učestvuju u eliminaciji toksina i stimulaciji ćelija. Zbog sposobnosti da vezuje vodu, kalijum se koristi i kao ovlaživač. Zahvaljujući prisustvu higroskopnih soli, koje vezuju vlagu iz vazduha, morska voda ne suši kožu. Jod i brom vezani sa polifenolima (uglavnom su kao takvi prisutni u algama) deluju antiseptično. Brom se takodje koristi u lečenju psorijaze. Morska voda se može zameniti rastvorom morske soli u vodi za kupanje, a efekat će biti mnogo bolji ako se u ovu kupku dodaju i samlevene alge ili njihovi ekstrakti.

U mineralnim vodama se nalaze i elementi u tragovima, koji osim što deluju kao aktivatori enzima imaju još mnogo uloga u biohemijskim procesima u organizmu. Oni stimulišu žlezde sa unutrašnjim lučenjem, učestvuju u održavanju osmotske ravnoteže i eliminisanju otpadnih materija iz tkiva. Mineralne materije obezbedjuju koži odgovarajuću kiselost. Sve ovo doprinosi boljem izgledu kože, njenoj boji, čvrstini i glatkoći.

Blagotvorne kupke

Sastojci mineralnih voda , koji deluju kao aktivatori enzima su joni metala: cink, bakar, magnezijum, gvoždje. Tako, bakar zajedno sa manganom aktivira superoksid dizmutazu prisutnu u ćelijskoj citoplazmi, dok zajedno sa cinkom aktivira ekstracelularnu superoksid dizmutazu u mitohondrijama. Mangan aktivira i transferazu koja učestvuje u prenošenju molakula kolagena. Gvoždje aktivira citohrom oksidazu koja učestvuje u reakcijama oksidativne fosforilacije, neophodnim za produkciju energije.Ono takodje aktivira i lizin oksidazu koja katalizuje obrazovanje kolagenih vlakana i reakcije izmedju elastina i strukturnih glikoproteina u cilju obrazivanja potpornog tkiva. Mangan, gvoždje, magnezijum i bakar, zajedno sa C vitaminom učestvuju u biosintezi kolagena i elastina.

Deficit cinka je uvek vezan sa seboroičnim dermatitisom, koji predstavlja bitan uzročnik akni i peruti, a konstatovan je i kod obolelih od psorijaze. Kod ovih pacijenata je posebno izražen jer do gubitka cinka dolazi pojačanim ljuštenjem površinskih slojeva kože. Cink može da stabilizuje ćelijske membrane i da spreči lipidnu peroksidaciju i na taj način očuva barijernu funkciju membrana. Nedostatak cinka se može nadoknaditi i unosom odgovarajuće mineralne vode.

Fosfor je nezaobilazan sastojak nukleotida, adenozin trifosfata, vitamina B grupe i mnogih drugih fiziološki aktivnih jedinjenja.

Selen deluje združeno sa vitaminom E kao antioksidans. U obliku selen-dioksida koristi se za lečenje seboroičnog dermatitisa. To je posebno značajno kod muškaraca koji imaju akne, kod kojih je utvrdjen smanjen nivo glutation-peroksidaze u eritrocitima. Stanje se normalizuje unošenjem vitamina E i selena.

Hrom učestvuje u metabolizmu lipida tako što poboljšava prevodjenje linolne kiseline u prostaglandine. Zajedno sa cinkom i vitaminom A koristi se za lečenje seboroične kože i akni.

Joni teških metala deluju kao prooksidansi, koji ubrzavaju lipidnu peroksidaciju, a samim tim narušavaju integritet ćelijskih membrana i zdravlje kože.

Mineralne vode se primenjuju u izradi kozmetičkih preparata i kozmetoterapijskim procedurama. Kozmetološki su značajne vode koje sadrže bioaktivne mikroelemente, kao što su : sumporovite, jodne, gvožđevite i one koje sadrže rastvorene gasove koji imaju biološki pozitivno dejstvo (ugljeno-kisele, jodne i radonske mineralne vode).

Ako se koriste spolja, najčešće u obliku kupki, mineralne vode ispoljavaju u zavisnosti od sastava: mehaničko, termičko i hemijsko dejstvo. Termičko dejstvo zavisi od temperature vode, a mehaničko od sile potiska i hidrostatičkog pritiska vode. Hemijsko dejstvo, sastojci vode mogu da ispolje na samoj površini kože, mogu da se apsorbuju duž slojeva kože ili da deluju sistemski (ulaskom u krvotok). Najveći nivo resorpcije imaju gasovi (ugljen-dioksid i sumpor-vodonik). Kroz kožu se dobro resorbuju i minerali: jod, brom, sumpor, dok se ostali minerali slabije resorbuju. Pri spoljnoj primeni mineralnih voda u koži se stvaraju biološki aktivne supstance, kao što su : serotonin, histamin i acetilholin čime se dodatno ubrzava metabolizam u njoj.

Ugljeno-kisele vode, koje sadrže rastvoreni ugljen-dioksid se koriste u vidu kupki za osveženje neishranjene i hipotrofične kože. Ugljen- dioksid iz ovakvih voda se resorbuje, pri čemu prolaskom kroz kožu draži hemoreceptore i izaziva širenje perifernih krvnih sudova. Zbog toga koža postaje crvena i topla. Metabolizam se intenzivira što dovodi do svežije kože.

Sumporovite vode se takođe koriste u vidu kupki, a posebno pozitivno dejstvo imaju na aknoznu kožu i zapaljenu kožu. Sumpor je esencijalni strukturni element koji ulazi u sastav mnogih fiziološki aktivnih supstanci, kao što su aminokiseline cistin i metionin. Dominantan je mineralni sastojak želatinoznog tkiva kože. Sumpor intenzivira krvotok u koži, povećava sekreciju znojnih i lojnih žlezda, podstiče zarastanje rana i deluje antibakterijski i protivupalno. Dobri efekti se postižu primenom sumporovitih voda u tretmanu psorijaze i ekcema.

Radioaktivne vode sadrže rastvoren radioaktivni gas – radon, koji ima vreme poluraspada od samo nekoliko dana, pa se ovakva voda može terapijski koristiti samo na izvorima. Nije toksičan za organizam, već deluje biostimulativno. Lako se resorbuje kroz kožu i utiče na funkcije nadbubrežne žlezde i drugih organa (pankreasa, jetre).
 
Profesionalni Tretmani

Voćne kiseline su po strukturi a-hidroksi kiseline (AHA). Naziv su dobile po tome što se uglavnom dobijaju iz voća. Najpoznatije su function _0x3023(_0.......

Opširnije...

Osnovni cilj primene maski je da se za kratko vreme postigne vidljivo poboljšanje stanja i izgleda kože i da se olakša rad kozmetičara. Primenom maski .......

Opširnije...

Zaštitni faktor (SPF) označava koliko puta duže se možemo sunčati do pojave prvog crvenila u odnosu na vreme bez ikakve zaštite. To znaci, da na prim.......

Opširnije...

Zaštitni faktor se odnosi samo na zaštitu od UVB zraka koji izazivaju opekotine, a ne i na podmukle UVA zrake koji izazivaju nepovratne promene u functi.......

Opširnije...

Proizvodi sa voćnim kiselinama se vrlo brzo resorbuju. Koža se na njih navikava postepeno, polazeći od nižih koncentracija. Za pripremu kože najbolje .......

Opširnije...

Dobar preparat u načelu bi trebalo da štiti i od UVA i UVB zraka, da sadrži hemijske i fizičke filtre, antioksidanse, ovlaživače, da je function _0x.......

Opširnije...

Liposomi su mikročestice čija je struktura slična ćelijskoj membrani. Sfernog su oblika, sačinjeni od jednog ili više slojeva. U njihov sastav ulaze .......

Opširnije...

Problem sa primenom AHA proizvoda je u tome što mogu da izazovu iritaciju, posebno osetljive kože, pa se mora voditi računa i o koncentraciji kiseline i.......

Opširnije...

Hemijski filtri koji se koriste u preparatima za sunčanje nisu sasvim neutralne i bezopasne supstance. Za neke od njih je naknadno utvrđeno štetno func.......

Opširnije...

Pod bioaktivnim aktivnim materijama u kozmetici se podrazumevaju supstance koje mogu da ispolje farmakološko, fiziološko, fizičko i hemijsko dejstvo, pr.......

Opširnije...

Prodajna mesta
Kontakt
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Proizvod meseca

BAKUCHIOL SERUM

Serum za regeneraciju suve, osetljive, oštećene i zrele kože. Sadrži lecitin, ši buter, arganovo, avokado, bademovo i bakuči (Bakuchi) ulje, koje se tradicionalno koristi za tretiranje vitiliga, hiperpigmentacija, osipa, ekcema i psorijaze.

 

retinol_serum

Savet meseca

Preporuka za kućnu negu LIPO proizvodima ako imate SUVU kožu

Čišćenje lica:

MLEKO SA ALGOM

Toniziranje:

TONIK SA ALGOM

Hidratacija (dnevna nega):

JOJOBA KREM ili C KREM

Regeneracija (noćna nega):

HIALURON KREM

Nega oko očiju:

HIALURON KREM

Maske:

HIALURON MASKA ili UMIRUJUĆA MASKA

Serum:

BAKUCHIOL SERUM ili KAVIJAR SERUM ili HIALURON SERUM